0 532 202 46 83
fibadbagimsizdenetim@gmail.com
×
Login
Remember me
SIGN IN
×
Sign Up
Already got account?
Sign In.
Remember me
SIGN UP
Toggle navigation
Anasayfa
Kurumsal
Hakkımızda
Bağımsız Denetim Nedir?
Yönetim Kurulu
Ortaklarımız
Denetim Ekibi
Ortaklarımız
Kalite Güvence Ekibi
İç Yönerge
Belgelerimiz
Hizmetlerimiz
Sorulan Sorular
Yayınlar
Basında Biz
Makaleler
Haberler
İletişim
BAĞIMSIZ DENETİM YAPTIRMAMANIN SONUÇLARI NELERDİR?
Bilindiği üzere TTK’nun 399/1. maddesine göre; Denetçi, şirket genel kurulunca seçilir. Denetçinin, her faaliyet dönemi ve her hâlde görevini yerine getireceği faaliyet dönemi bitmeden seçilmesi şarttır. Seçimden sonra, yönetim kurulu, gecikmeksizin denetleme görevini hangi denetçiye verdiğini ticaret siciline tescil ettirir ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile internet sitesinde ilan eder.
Türk Ticaret Kanunu’nun 409.maddesinde, anonim şirketlerin olağan genel kurulları, 617.maddesinde ise limited şirketlerin olağan genel kurullarının her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılacağı hüküm altına alınmıştır .Bir başka ifade ile Şirketler 31.03.2017 tarihine kadar genel kurullarını yapmak ve yapılacak olan genel kurulda Bağımsız Denetçilerini seçerek, tescil ve ilan ettirmeleri gereklidir. TTK’nun ilgili maddesinde açıkça belirtildiği gibi denetçilerin her faaliyet dönemi seçilmesi gereklidir. Hangi denetçiyi seçtiğini de ticaret sicil gazetesinde ilan etmek zorundadır. Ayrıca seçtiği denetçiyi internet sitesinde de yayınlamak zorundadır.
Kimler Bağımsız Denetim kapsamındadır?
Genel olarak;
Aktif toplamı 40 milyon ve üstü Türk Lirası Yıllık net satış hasılatı 80 milyon ve üstü Türk Lirası Çalışan sayısı 200 kişi ve üstü şeklindeki 3 kriterden ikisinin sınırlarının iki yıl üst üste (2015-2016) aşılması halinde şirket, bağımsız denetime tabi olacaktır. Ayrıca; HES (Hidro Elektirik Şirket) lerin tamamı, İşçive Memur Sendika ile Konferadasyonların tamamı, Tarım ve Süt Birliklerinin tamamı Bakanlar Kurulunun 2012/4213 Sayılı Kararı ile zorunluluk kapsamındadır
2017 yılında denetime tabi olacak şirketlere ilişkin kriterler önümüzdeki günlerde yayınlanacak olup taslak kriterler ise şöyledir.
Aktif toplamı 35 milyon ve üstü Türk Lirası Yıllık net satış hasılatı 70 milyon ve üstü Türk Lirası Çalışan sayısı 150 kişi ve üstü Bağımsız Denetim Yaptırmamanın sonuçları nedir?
Zorunlu bağımsız denetim kapsamında olan şirketler, hazırlanmış olan finansal tabloların bağımsız denetimden geçip geçmediğini, denetimden geçmiş ise denetçinin görüşünü finansal tablonun başında açıklamak zorundadır.
Türk Ticaret Kanununun 397/2. Maddesine göre; Bakanlar Kurulu’nca bağımsız denetim kapsamına alınmış olan şirketlerin bağımsız denetime tabi tutulmamış finansal tabloları ile Yönetim Kurulu’nun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmündedir. Bunun sonucu, bu şekilde düzenlenmemiş sayılan finansal tablolar ile faaliyet raporunun genel kurulda müzakere edilmesi ve onaylanması da geçersiz olacaktır. Dolayısıyla yapılacak olan genel kurulda yönetim kurulu ibra edilemeyeceğinden, finansal tablolara, yönetim kurulunun yıllık raporuna, yıllık kar üzerinden tasarrufa, kar payları ile kazanç paylarının belirlenmesine, yedek akçenin sermayeye veya dağıtılacak kara katılması dâhil, kullanılmasına dair kararlar alınamaz