0 532 202 46 83
fibadbagimsizdenetim@gmail.com
×
Login
Remember me
SIGN IN
×
Sign Up
Already got account?
Sign In.
Remember me
SIGN UP
Toggle navigation
Anasayfa
Kurumsal
Hakkımızda
Bağımsız Denetim Nedir?
Yönetim Kurulu
Ortaklarımız
Denetim Ekibi
Ortaklarımız
Kalite Güvence Ekibi
İç Yönerge
Belgelerimiz
Hizmetlerimiz
Sorulan Sorular
Yayınlar
Basında Biz
Makaleler
Haberler
İletişim
KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERE YÖNELİK TİCARİ ALACAK SİGORTASI NEDİR?
Bilindiği üzere geçtiğimiz Haziran ayında Resmi Gazetede Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Ticari Alacak Sigortası sunulmasını içeren devlet destekli sistemin işleyişine yönelik konu ile ilgili Karar yayımlanmıştı.
24 Aralık 2018 tarihinde ise; Hazine ve Maliye Bakanlığı, 30635 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Tarife Ve Talimat Tebliği ile ticari alacak sigortası tarifesini belirlendi. Bu Karar ve Tebliğ ile sadece KOBİ'ler, iç piyasada sattıkları malın bedelini tahsil edememe riskine karşı, alacaklarını sigortalatacaktır.
Devlet desteği ise; hasarın oluşması halinde devreye girecektir.
Bir başka ifade ile KOBİ'ler, iç piyasada sattıkları malın bedelini tahsil edememe durumuna karşı, alacaklarını sigorta şirketlerine sigorta ettireceklerdir. Böylece Kobi sayılan işletmeler alacağını tahsil edemezse devreye sigorta girecek ve KOBİ'ye alacağını ödeyecektir. Konkordatonun çokça konuşulduğu ve gündemden düşmediği şu günlerde önem arz eden ve KOBİ’ler için önemli bir güvencedir.
Sigorta yaptırmanın avantajı sadece alacağın tahsilatı ile kalmayıp Bankalara teminat verilmesi açısından da önemlidir. Böylece, Sigorta yaptıran KOBİ'ler, sigorta poliçesini bankalara teminat olarak da gösterip, finansman ihtiyacını karşılayabileceklerdir. Ancak Tebliğin alacak sigortasının teminat olarak kullanılmasına ilişkin maddesi 1 Mart 2019, diğer maddeleri ise 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Hangi İşletmeler Bu İmkanlardan Faydalanabilir?
Sigorta Güvencesi sadece KOBİ’lere tanınmış olduğundan öncelikle hangi işletmeler KOBİ’dir bilinmesi gerekir.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelikte KOBİ’ler aşağıdaki gibi tanımlanmış ve sınıflandırılmıştır.
Ayrıca sigorta güvencesinden faydalanabilmek için;
a) Başvuru tarihinden itibaren en az 2 yıl önce kurulması. b) Merkez tarafından belirlenen risk değerlendirme kriterlerini sağlaması gereklidir.