0 532 202 46 83
fibadbagimsizdenetim@gmail.com
×
Login
Remember me
SIGN IN
×
Sign Up
Already got account?
Sign In.
Remember me
SIGN UP
Toggle navigation
Anasayfa
Kurumsal
Hakkımızda
Bağımsız Denetim Nedir?
Yönetim Kurulu
Ortaklarımız
Denetim Ekibi
Ortaklarımız
Kalite Güvence Ekibi
İç Yönerge
Belgelerimiz
Hizmetlerimiz
Sorulan Sorular
Yayınlar
Basında Biz
Makaleler
Haberler
İletişim
Bağımsız Denetim Nedir?
BAĞIMSIZ DENETİM:
Denetimini yaptığı şirketin ya da grubun finansal tablolarının bağımsız bir taraf olarak bağımsız denetçiler tarafından incelenmesi sonucunda; Ortaklara, Yatırımcılara ve Kamuya finansal bilgiler ve sunumuna ilişkin güvence sağlanmaktır.
Bağımsız Denetim, yetkili otorite tarafından (Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu) belirlenen denetim standartlarına uygun şekilde finansal raporların Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarına ve Tekdüzen Hesap Planı’na uygun düzenlendiği ve güvenilir olup olmadığına ilişkin raporlama işlemidir.
HANİ KURULUŞLARIN BAĞIMSIZ DENETİME İHTİYACI VAR?
Şirketler büyüdükçe, yönetime işletme sahiplerinin yerine profesyonel yöneticiler geçtikçe, kredi kullanımı, borç veya ödünç alımı, personel kullanımı arttıkça bağımsız denetime olan ihtiyaç artar. Güvene dayalı olarak çalışan sektörlerde denetim ihtiyacı daha da artar.
Kurumsal olarak şirketlerin kendi dışındaki paydaşları ile ilişkileri yoğunlaştıkça denetim ihtiyacı da artmaktadır. Denetim işletmeye veya yapılan yatırıma güvenin belgesidir. Bu ve benzeri nedenlerle Bağımsız Denetim ekonominin ve yatırımın güvencesidir.
BAĞIMSIZ DENETİMDEN NE GİBİ FAYDALAR BEKLENİR?
• İşletme kayıt ve belgelerine dayalı olarak düzenlenen finansal tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını saptar.
• İşletme faaliyetlerinin yasal düzenlemelere uyguluğunu araştırır, uygunsuzluk varsa düzeltir.
• İşletme yönetimi ve işletme çalışanlarının hata ve hile yapma eğilimlerinin azalmasına yardımcı olur.
• Denetlenmiş finansal tablolar işletme yöneticilerinin alacağı kararlara ışık tutar.
• Finansal tablo ve raporlar üzerinde analizler yaparak, işletmenin ekonomik durumunu yetkili mercilere tam ve güvenilir olarak aktarır. Bu durum, işletmenin kredibilitesini arttırır.
• İşletme yönetimi ve çalışanlarının yaptıkları faaliyetlere yardımcı olarak, bu faaliyetlerin etkinliğini arttırır.
• İç Kontrol Sisteminin etkinliğini sağlar.
BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLDUĞU HALDE BAĞIMSIZ DENETİM YAPTIRMAMANIN SONUÇLARI NEDİR?
• Denetime tabi olduğu hâlde, denetimden geçmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmündedir.
• Finansal tabloların düzenlenmemiş sayılması, mali tabloların genel kurul tarafından incelenmesi, tartışılması ve ibrasının yapılamamasına neden olur.
• Finansal tabloların düzenlenmemiş sayılmasının sonucunda bağımsız denetim yaptırmayan şirketler kar dağıtamaz, sermaye artışı veya azaltımı yapamaz.
• Fon sağlayan şirketler ( Kredi verenler vb. ) kredi kararını verebilmek için firmanın bağımsız denetimden geçmiş mali tablolarını talep ederler. Bağımsız denetimden geçmiş mali tablolar verilmezse kredi alınamaz.
• Firmanın bağımsız denetime tabi olmasına karşın herhangi bir bağımsız denetçi ile anlaşılmamasından doğacak zararlardan yönetim kurulu sorumludur.
• Seçilen denetçinin, bağımsız denetime tabi şirketlere ait internet siteleri üzerinden duyurulmaması durumunda, Türk Ticaret Kanunu'nun 562. maddesinin 12. bendi ve 1524. maddesi gereği, şirketin yönetim kurulu üyeleri adli para cezası ile cezalandırılırlar.